Alapítónk

Prof. Dr. VAJDOVICH ISTVÁN – címzetes egyetemi tanár
Prof.Dr. Vajdovich István fog-és szájsebész szakorvos 1965-ben végzett a Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Szakán. Ezután a Csongrád Megyei Kórház /Szentes/ Fogászati és Szájsebészeti osztályán kezdett dolgozni, ahol 1974-ben csoportvezetői, majd 1982-ben osztályvezetői kinevezést kapott.

Szakvizsgáit 1967-ben /Fog-és Szájbetegségek/, ill 1979-ben /Szájsebészet/ szerezte. Fogorvosi implantológával 1980 óta foglalkozik.
Magyarországon (illetve az akkori volt szocialista országok között is) elsőként fejlesztette ki és kezdte el a fogorvosi gyakorlatban alkalmazni (1983) a nagytisztaságú, magastömörségű polikristályos aluminium-oxidból készült Diakor fogorvosi implantátumokat.

Nevéhez fűződik az ötvözetlen titánból kifejlesztett Denti Implantációs Rendszer bevezetése is, amelyet 1987-ben kezdett el beültetni. A folyamatos szakmai innovációnak köszönhetően ez az implantációs rendszer azóta is, nemcsak Magyarországon, hanem Európa számos más országaiban is a legrégebben alkalmazott korszerű dentális implantológiai rendszerek közé tartozik.

Kandidátusi disszertációját a korszerű fogorvosi implantológia tárgyköréből írta, amelyet 1990-ben sikeresen megvédett. 1992-ben a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján címzetes egyetemi docensi címet kapott. 2009-ben tudományos és oktatói tevékenységért a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa döntése alapján a Tudományegyetem Rektora cimzetes egyetemi tanári kinevezésben részesítette.

Számos tudományos társaság, ill. szakmai egyesület tagja. Többek között alapító tagja, majd 2004-2008 között elnöke a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társaságának. Ugyanígy alapító tagja, majd 1994-től elnökségi tagja a Magyar Arc-Állcsontsebészeti és Szájsebészeti Társaságnak is. A Stomatológiai Szakmai Kollégium tagjának választották 2 alkalommal 1994-és 2006 között.

Kutatási területe 1980 óta a dentális implantológia. Az általa kifejlesztett dentális implantátumokat, illetve a beültetéshez szükséges sebészi módszereket hosszú évek óta itthon is, külföldön is széles körben alkalmazzák.

A fogorvosok posztgraduális. illetve a fogorvostanhallgatók oktatásában 1986 óta rendszeresen vesz részt. A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán fogorvoshallgatóknak jelenleg is fogorvosi implantológiát oktat, mint felkért előadó. Emellett vezető oktatója a Szegedi Tudományegyetem Fogorvosi Kar Fogászat és Szájsebészet Klinkája és a DenTi System Társaság által közösen szervezett posztgraduális intenzív implantológiai továbbképző tanfolyamainak is.

A kutatási témáját képező orális implantológiai tárgyköréből 1983 óta magyar, német és angol nyelven 38 közleményt jelentetett meg. A dentális implantológia tárgyköréből 2 könyvet és 2 könyvrészletet írt. Hazai és külföldi kongresszusokon több, mint 120 alkalommal tartott tudományos előadást.

Prof. Dr. Vajdovich István, a Csongrád Megyei Kórház Szájsebészeti Osztály nyugalmazott osztályvezető főorvosa, címzetes egyetemi tanár a kimagasló színvonalú munkája elismeréseként 2011. március 15 alkalmából a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta.